Aan tafel! Aan tafel!
Het jaarthema van de Protestantse kerken in Nederland is dit jaar “Aan Tafel! Van maaltijd van de Heer tot tafel van verbinding.”

Een thema waar je veel kanten mee op kunt. Want we gaan nogal eens ‘Aan tafel’. Thuis natuurlijk een paar keer per dag, maar ook in de kerk wanneer we het avondmaal vieren, de maaltijd van de Heer. En ook wordt er in de kerk soms gegeten voorafgaand aan een gesprek over een onderwerp.

Niet zo vreemd dat op zoveel verschillende manieren de maaltijd gevierd wordt, binnen, maar ook buiten de kerk, waar ook vaak samen gegeten wordt. Want de maaltijd is bij uitstek het moment van de dag dat we de tijd voor elkaar nemen en geven. Wanneer je mensen uitnodigt om bij je te komen eten, dan maak je daar vaak iets speciaals van, dan wil je ze wel iets lekkers aan kunnen bieden. Je kunt iets van jezelf delen. En zo kunnen de mensen die je uitnodigt op hun beurt ook weer iets met jou delen, namelijk hun verhaal. Daarom kan samen eten ook zo mooi zijn. We nemen een kijkje in de keuken van de ander en we geven zelf ook een kijkje in wat ons op dat moment bezig houdt.

En zoals wij met elkaar delen, zo deelde Jezus ook met ons op die avond waarop het avondmaal is ingesteld, op zijn laatste avond. Hij gaf letterlijk zijn leven om het met ons te delen, als voorbeeld voor ons om ook met elkaar te delen. Te delen wat we hebben, wat we kunnen missen, te delen waar we mee bezig zijn, wat ons soms zorgen baart. En zo is gedeelde smart halve smart en gedeelde vreugde is dubbele vreugde.

Een mooi thema dus om mee aan de slag te gaan in het komende jaar, wanneer we de maaltijd van de Heer weer vieren. Maar ook om met elkaar in gesprek te gaan over wat die maaltijd voor jou betekent en wat het voor jou betekent dat we die maaltijd vieren ter nagedachtenis aan Jezus.

De afgelopen jaren is het allemaal wat soberder geweest en konden we dit soort activiteiten niet door laten gaan helaas, maar we hopen dat we ook dit het komende jaar weer op kunnen pakken. Op deze website en in de nieuwsbrieven kunt u lezen wat er zoal gepland staat voor het komende jaar. Met zijn allen kunnen we er een mooi jaar van maken.

Michiel van Blanken

datum en tijdstip 02-10-2022 om 9.30 uur