Op reis Op reis

Vorige week maandag hadden we onze jaarlijkse gemeenteavond en bij de opening gebruikte ik deze twee afbeeldingen. Wij zijn met elkaar op reis op een pad waarbij het einddoel misschien wel eens uit zicht raakt, waardoor we ons afvragen waarvoor we het allemaal nog doen. Daarom is het soms ook goed om eens achteruit te kijken naar wat we allemaal al gedaan hebben.

De afbeeldingen zeggen ons iets over hoe we ons zelf soms ook kunnen voelen tijdens een reis. Soms zakt de moed ons wel eens in de schoenen wanneer we vooruit kijken. Het eind is niet altijd in zicht en de reis lijkt dan soms ook eindeloos. Het kan ook dat het einddoel helemaal niet duidelijk is en dat het daarom moeilijk is om het vol te houden. Hoe zijn wij nu op reis met elkaar. Is voor ons het eind duidelijk? Weten wij waar we naartoe gaan en hoe we daar zullen komen? De reis is soms al een doel op zich. Tijdens de reis kan je al van alles tegenkomen wat je leven verrijkt. Hoe ben jij op pad? Kijk je alleen uit naar het eind, of geniet je ook van wat je onderweg tegenkomt? Kun je genieten van die ene ontmoeting wanneer je op pad bent of van dat ene mooie vergezicht?

We zijn met zijn allen op pad en we hebben ook een doel voor ogen. We willen samen kerk zijn en onze visie is "Een positief ingestelde geloofsgemeenschap zijn en een plek om te ontmoeten, te leren, voor elkaar te zorgen en te groeien in het leven zoals Jezus Christus ons dit heeft voorgedaan." We hebben nog ver te gaan.

Het is goed om ons doel voor ogen te houden om te kijken waar we naartoe willen. Dat geldt wanneer we op reis zijn, maar dat geldt ook wanneer we als kerk zijnde een bepaald beleid hebben vastgesteld. We zijn met elkaar een weg ingeslagen en we moeten wel in de gatenhouden of we nog steeds op de goede weg zitten. Maar het is ook goed om te genieten van de reis, om te genieten van het proces. Ja, er is inderdaad nog een lange weg te gaan, maar kijk ook eens naar wat we allemaal al bereikt hebben.

Bij een reis komt nogal wat kijken, er is het uitzoeken van de bestemming, we kennen de voorpret voordat de reis gaat beginnen en de zorgen of we het wel zullen halen, maar ook het genieten van alles wat we onderweg tegenkomen. Voor ons als gemeente is misschien de voorbereiding nog wel het belangrijkst. Welk beeld hebben wij bij die reis, welke verwachtingen hebben we van de reisleider.

Zien we onze reis als een busreisje, waarbij we instappen en wel zien waar we uitkomen? Of willen we graag zelf iets te zeggen hebben over de manier van reizen en over het eindpunt van de reis. Voor veranderingen in de kerk is het denk ik van belang dat we niet alleen maar de leiding de reis en de bestemming laten bepalen, maar dat iedereen meedoet met het maken van de plannen voor de reis en het kiezen van de eindbestemming.

Dat proberen wij als leiding ook te doen, maar misschien heb je het gevoel dat je niet meegenomen wordt en dat je zo de bus mist. Laat het dan vooral ook weten, dan moeten we onze plannen meer delen en misschien aanpassen.

Kerkdienst Sibrandabuorren
datum en tijdstip 02-06-2024 om 10.00 uur