PIO: Programma voor Inspiratie en Ontmoeting PIO: Programma voor Inspiratie en Ontmoeting
Voor de komende tijd staan er weer mooie PIO-activiteiten op het programma.

Zondagsreisje 19 mei
We verzamelen om 09.30 uur bij Postma Gauw, drinken samen koffie en vertrekken dan met eigen auto’s richting Mildam nabij Heerenveen. Daar bezoeken we als eerste de Ecokathedraal.
Deze is ontstaan op een stuk grasland rond de jaren 70 van de vorige eeuw. Het gebied is gelegen aan de IJntzelaan in Mildam. Louis G. Le Roy begon met het zaaien van verschillende planten en heeft een groot aantal verschillende soorten bomen geplant. Vervolgens kreeg hij duizenden vrachtwagens met restmateriaal van stratenmakers (tegels, trottoirbanden, klinkers, putten etc.) die hij vervolgens stapelde tot bouwsels die wel 8 meter hoog werden. Doordat er geen cement gebruikt is kan de natuur haar gang gaan tussen de stenen: een mooie schuilplaats voor insecten en bijvoorbeeld vleermuizen, maar ook voor zaadjes van bloemen.
Het terrein staat op de lijst met Cultureel Erfgoed en wordt door mensen uit binnen- en buitenland bezocht om de unieke sfeer en begroeiing. Er wordt nog wekelijks door gestapeld aan de Ecokathedraal door een groep enthousiaste vrijwilligers.

Na dit bezoek, rond 12 uur, rijden we naar het Openluchtmuseum It Damshûs in Nijbeets. Hier kunnen we lunchen en het museum bezoeken.
Het museum laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandig-heden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd.
Daarnaast wordt een indruk gegeven van de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning. Zo krijgt de bezoeker een totaalbeeld van de sociaal-economische, politieke en landschappelijke geschiedenis van de laagveenderij in Opsterland en Smallingerland met als uitgangspunt Nij Beets.
Bij beide gelegenheden is een gids aanwezig die ons rondleidt en het een en ander kan vertellen.
Om ca 17.00 uur zijn we dan weer in Gauw.
Kosten: € 25, = p.p. U kunt zich opgeven bij
We hopen met elkaar op een gezellige en inspirerende dag.

Kloosterweekend?

In de afgelopen maanden bereikten ons nogal eens vragen om een kloosterweekend te organiseren. Wie hiervoor belangstelling heeft roepen we op om op donderdagavond 11 april om 20.00 uur naar de zaal bij de Westereinkerk van Tersoal te komen voor overleg en mogelijkheden!  Opgave via
De PIO-commissie: Greet Bakker, Tineke Postma en Jur Majoor

datum en tijdstip 16-06-2019 om 9.30