PKN
PKN De Lege Geaën
 
Reisverslag Femke Buma- West Timor

Reisverslag Femke Buma- West Timor

Inmiddels ben ik alweer een maand thuis van mijn reis naar de andere kant van de wereld… Mijn doel was om de projecten te bezoeken die de Stichting ondersteund waaronder het weeshuis KAYAPE en de Army Salvation church (Leger des Heilskerk) ook wilde ik onderzoeken wat we vanuit de Stichting nog meer voor de kinderen kunnen doen en of het geld natuurlijk goed besteed wordt…
Na een reis van 30 uren werd ik door de familie Maak hartelijk ontvangen. ‘’Fryslân Boppe” was het eerste wat ik hoorde toen ik van het vliegveld stapte. De camera was op mij gericht en vanaf dit moment voelde ik mij voor 10 dagen een ‘artiest’ op het eiland. Er komen bijna geen toeristen op het eiland…

Oktav Maak was gedurende mijn reis mijn gids, tolk en cameraman…Hij is tevens onze contactpersoon. Hij zorgt ervoor dat het geld daar goed wordt besteed en houdt voor ons alles nauwkeurig bij. Zijn vrouw is arts en hijzelf past op hun drie kinderen en doet veel vrijwilligerswerk voor de kerk, zo helpt hij o.a. boer Simon van de kerk bij het verbouwen van biologisch groente en fruit.
Ik verbleef in de hoofdstad Kupang hier wonen rond de 450000 mensen. Je ziet er veel tegenstellingen. Aan de ene kant is het een chaotische en drukke stad waar veel brommers en motors rijden, wegen met grote gaten van soms wel een halve meter diep…Veel laagbouw, marktjes (geen fabrieken). Her en der brandjes aan de kant van de weg waar ze hun afval verbranden en nergens een riviertje o.i.d. De kleine huisjes aan de rand van de weg zijn gemaakt van afvalmateriaal hier wonen vaak grote families. Aan de andere kant heb ik ook grote huizen gezien, auto’s een winkelmal en grote moderne kerkgebouwen, er wonen blijkbaar ook rijke Indonesische mensen.


De levensverwachting in West Timor is gemiddeld rond de 40 jaar is. Dit is ook te zien aan het straatbeeld. Ik zag veel jonge mensen en kinderen op straat. Ook viel me op dat ik ze toch vaak ouder inschatte dan dat ze werkelijk zijn. Het harde leven tekent ze. Vrouwen van rond de 50 hebben vaak geen tanden meer in de mond en zijn erg vermagerd. Ook kun je op de foto zien hoe klein ze zijn (of hoe groot ik ben!) Veel jongeren krijgen na hun 20e gezondheidsproblemen, de oorzaak is vervuild drinkwater. De rijke mensen kunnen het drinkwater kopen, de arme mensen drinken bronwater wat vervuild is met veel kalk, hierdoor sterven veel mensen op jonge leeftijd aan kapotte nieren.
Mijn eerste ‘bijzondere’ ervaring was mijn bezoekje aan het Leger des Heilskerk. De kerk wordt beheerd door de liefdevolle fam. Pamiady, zij werken als voorganger van de kerk en bieden daarnaast sociale zorg aan de zeer arme kinderen uit de omgeving. Dit echtpaar heeft dankzij de financiële steun van de Stichting voor schoolmaterialen gezorgd, zodat 20 kinderen het komende jaar naar school kunnen gaan.
Mijn bezoek was niet aangekondigd, anders zouden ze alles in orde gaan maken en zou ik geen realistisch beeld zien van de werkelijkheid. Ze waren dan ook zeer verbaasd en tevens ontroerd dat ik plotseling voor de deur stond. Na onze kennismaking wilde ik gebruik maken van de toilet, geen gewone toiletpot maar een gat in de grond. Toen ik om een prullenbak vroeg voor het toiletpapier, opende ze de deur naar de tuin en gaf aan dat ik het toiletpapier in de tuin moest gooien…

(Familie Pamiady)

Het 2e project wat we financieel ondersteunen is het weeshuis KAYAPE waar 50 jongens en meisjes wonen in de leeftijd van 15-18 jaar. Het weeshuis voorziet de kinderen van onderdak, scholing en eten en drinken. Het weeshuis ligt verscholen in de jungle, via een zandpaadje kwam ik terecht bij een groot blokken stenen gebouw. Met ervoor een groot (gras)veld. Voor de jongens had ik een voetbal meegenomen (gesponsord tijdens de kerkdienst) waar ze dolblij mee waren en de meisjes heb ik een beauty workshop gegeven. Zo bijzonder om dit te mogen doen.
De jongens en meisjes hebben een zeer eenvoudig bestaan, daar ben ik wel van geschrokken. Zo slapen de 32 meisjes gezamenlijk in één ruimte op dunne matjes of plastic op de grond en hebben ze voor zichzelf één mandje met spullen. Ze krijgen per dag 1 kopje water te drinken en het eten is eenzijdig wat bestaat uit mais, rijst en een beetje groente. Douchen en het wassen van hun kleding gebeurt in het nabijgelegen riviertje. Deze is op dit moment helemaal droog er stroomt geen water meer door heen. Dit is een ramp omdat ze dit water ook drinken. We zijn nu bezig om een waterput te graven, maar dit blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Ze moeten namelijk 86 meter diep graven en dat in rotsachtig gesteente.

Het positieve is dat we met de stichting ervoor gezorgd hebben dat de kinderen nu structureel les krijgen. Na drie jaar behalen ze hier een middelbareschooldiploma.
Ik besef dat deze kinderen zonder de hulp van voorganger Adi, de beheerder van het weeshuis, geen toekomstperspectief hebben en het slachtoffer kunnen worden van misbruik en kinderhandel.
Het klinkt misschien gek, maar dieren hebben in Nederland een beter leven dan de arme kinderen in West Timor. Ondanks de arme, uitzichtloze situatie van deze kinderen lijken ze wel gelukkig, ze weten niet beter... Maar ze hebben ook dromen en willen graag naar school en studeren. Ik hoop dat we in de toekomst met de stichting vele arme kinderen in West Timor deze kans kunnen bieden!
Heb je vragen naar aanleiding van mijn reisverslag en over de stichting, mail mij dan gerust
Voor meer info over de stichting kijk op www.stichtingtalithacumi.nl
Hartelijke groeten,
Femke Buma

meer foto's vindt u in het fotoalbum!


 
terug
 
 

Kerkdienst Westereinkerk Tersoal
datum en tijdstip 15-12-2019 om 9.30
Heilig Avondmaal meer details

Kerkdienst Gau
datum en tijdstip 22-12-2019 om 9.30
Koffie na meer details

Kerstnachtdienst Sibrandabuorren
datum en tijdstip 24-12-2019 om 21.00
meer details

 
Eerste Advent zondag

gemaakt door Baukje Landman en Marieke Batteram
 
Eeuwigheidszondag

Gemaakt door Baukje Landman en Marieke Batteram
 
CONTACT

Predikant

Aanmelden BIJEEN (nieuwsbrief)

Webmasters
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.