Voel je vrij!
Voel je vrij!
We vieren dit jaar 80 jaar vrijheid. Een vrijheid die zwaar bevochten is en die we koesteren als een groot goed. Vrijheid waar we één keer per jaar meer bij stil staan dan op andere momenten in het jaar. En dat moment is nu weer aangebroken, in de maand april zijn veel plaatsen in de regio bevrijdt en op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland.
Vrijheid is prachtig wanneer je het hebt en het lijkt soms onbereikbaar wanneer je het niet hebt. We worden ook steeds vaker geconfronteerd met mensen die bepaalde vrijheden niet kennen. De vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld. Zijn wij allemaal nog vrij om te zeggen wat we willen? En hoe ver mogen deze vrijheden gaan? Mogen we ook andere mensen beledigen wanneer we vrij zijn in wat we mogen zeggen? Daar lijkt het soms wel op.
Er zijn veel verschillende vormen van vrijheid. Wij zijn bijvoorbeeld allemaal vrij om keuzes te maken in ons leven. We kunnen kiezen het goede te doen, maar we kunnen er ook voor kiezen het slechte te doen. En daarbij zou je je zelfs kunnen afvragen in hoeverre we vrij zijn. Het is ook vaak genoeg zo dat je in de voetsporen van je ouders treedt bij die keuzes voor goed of kwaad, in hoeverre ben je dan vrij?
Vrij zoals we dat nu vieren betekent vrij van oorlog, we wonen in een land waar vrede heerst, maar toch worden we daar ook telkens weer voor gewaarschuwd. Die vrijheid nemen we niet meer voor lief denk ik. Er zijn mensen die niet de vrijheid hebben hun geloof te belijden zoals wij dat wel kunnen in Nederland.
Wanneer we bij iemand thuis komen dan wordt er wel eens gezegd: “voel je vrij”. Dat betekent dan zoiets als doe alsof je thuis bent. Voel jij je vrij? Voel jij je vrij om te zeggen wat je wilt zeggen? Voel je je vrij om voor je geloof uit te komen? Ook wanneer dat geloof anders is dan wat de mensen van je verwachten?
Vrijheid houdt op wanneer we niet meer naar elkaar luisteren. En dat is wel iets wat we vaak zien gebeuren. Mensen die willen bepalen welke kant het op zou moeten gaan zonder te luisteren naar anderen. We zien dit op verschillende plekken, maar met name in de politiek valt dit de laatste tijd op. Dat is een kant die wij niet op willen gaan, maar ook in de kerk schuilt dat gevaar wanneer we niet naar elkaar luisteren.
Ook met Pasen ging het over bevrijding. Bevrijding van het volk Israël uit Egypte, maar ook bevrijding van ons allemaal. We zijn niet langer gebonden aan die dingen die we verkeerd hebben gedaan, die zijn ons allemaal vergeven. En met die vrijheid hebben wij een verplichting gekregen om anderen ook te vergeven, om de ander ook te erkennen als mens die door God is vergeven. Vrijheid is een thema met veel verschillende kanten, vrijheid is ons gegeven en we kunnen het ook aan anderen geven. Het is niet aan ons om vrijheid af te nemen van anderen. Maar voel je wel vrij om op te komen voor de vrijheid van anderen. Voel je vrij om de vrijheid te vieren!
Michiel van Blanken
|