Schone lei
Schone lei
Er ligt weer een nieuw jaar voor ons. Een jaar met allerlei mogelijkheden, een jaar met kansen, een jaar waarin we het allemaal anders kunnen doen. We laten het oude jaar achter ons en we storten ons vol in het nieuwe jaar. Een mooi beeld altijd, dat van een schone lei, een compleet leeg blad ligt voor ons en we mogen zelf kiezen hoe we het invullen. Wat gaan we doen dit jaar, waar leggen we de accenten? Waar richten we ons op? Nieuwe ronde nieuwe kansen. Of blijft veel bij het oude, ook in dat nieuwe jaar. Dat kan natuurlijk ook, dat het, zoals het nu gaat, wel goed is. Misschien heb je helemaal geen behoefte aan iets nieuws, aan verandering.
Het is wel eens goed om hier bij stil te staan, bij de richting die je op gaat, of je de juiste keuzes maakt in het leven. Een nieuw jaar kan hier een mooie aanleiding voor zijn. We kijken terug op het vorig jaar en blikken vooruit op het nieuwe. In een bedrijf gebeurt dit vaak wel bij een nieuw jaar, maar op andere plekken zijn er andere momenten om dit te doen. Een school heeft een ander begin van het jaar. Een seizoen van een sportvereniging heeft een ander begin en ook de kerk begint haar seizoen op een ander moment. Eigenlijk zijn er in de kerk wel meerdere startmogelijkheden aan te wijzen. We kennen de startzondag na de zomervakantie, maar ook het begin van het kerkelijk jaar wat begint op 1e advent.
En eigenlijk begint voor ons het echte nieuwe begin met Pasen wanneer we vieren dat de dood is overwonnen, dat de dood niet het laatste woord heeft. Dan beginnen we pas echt met een schone lei. Dankzij Jezus mogen wij vrij leven, mogen we onze eigen keuzes maken in het leven en kunnen we de schone lei invullen op de manier die wij willen. Zo zijn er dus vele momenten in het kerkelijk leven waarop we opnieuw beginnen.
We zijn dus in de kerk eigenlijk net opnieuw begonnen, maar toch kijken we ook in de kerk wel terug wanneer een jaar ten einde komt en vooruit naar een nieuw jaar. Het afgelopen jaar hebben we veel mensen los moeten laten. En dat heeft altijd een grote impact. In de eerste plaats voor familieleden van de overledene, maar ook voor de mensen in het dorp, de mensen in de gemeente. Het is goed om hier bij stil te staan zoals we ook doen aan het eind van het kerkelijk jaar. En zo kijken we terug en we kijken vooruit. Nieuwe plannen worden altijd gemaakt in de kerk en we proberen te leren van de dingen die beter konden. Maar we mogen ook tevreden zijn met hoe het is gegaan het afgelopen jaar. We hebben elkaar veel ontmoet, bijvoorbeeld met de groothuisbezoeken die we afgelopen najaar hadden. Mooie avonden waarop we oog hadden voor elkaar en naar elkaar hebben geluisterd. Dat is waar we op voort kunnen bouwen. Helemaal met een schone lei beginnen we niet, we houden vast wat we mee willen nemen. We gooien niet alles zomaar weg wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Een stukje daarvan nemen we altijd mee.
Langs deze weg wil ik jullie allemaal een goed en gezegend 2025 toewensen. In de hoop dat we elkaar in 2025 weer veel zullen ontmoeten op veel verschillende manieren.
Michiel van Blanken
|