Wat heeft de kerk mij te bieden? Wat heeft de kerk mij te bieden?

Waarom zou je nog naar de kerk gaan in 2024? Wat heeft de kerk je nog te bieden wat je niet ergens anders kunt krijgen? Dat is een vraag die me wel eens bezig houdt. Want voor veel mensen die nu regelmatig de kerk bezoeken is het duidelijk wat het antwoord op die vraag is. Maar voor veel anderen is het een lastige vraag om te beantwoorden.

Het eerste lastige is al om aan te geven wat de kerk nu precies is. Is dat die samenkomst op zondag of is dat meer dan dat. Voor mij is het alles wat er gebeurt vanuit de gemeenschap die we kerk noemen. Dus het is die gespreksgroep die er één keer in de zes weken is, het is de koffie ochtend iedere maand en het is het wandelen met elkaar, maar het is ook de kerkdienst op zondag. Misschien was het inderdaad eerder makkelijker om lid te zijn van de kerk. Je kwam er voor je ontspanning, om vrienden te ontmoeten, om andere mensen te leren kennen en om een verhaal te horen wat je door de week niet zo vaak hoorde, een verhaal over God met mensen.

Eigenlijk zijn er twee punten van belang waarom we in deze tijd nog naar de kerk zouden gaan.

1. Ontmoeting met de ander
We komen in de kerk de ander tegen, we ontmoeten mensen die we goed kennen en met wie we op één lijn zitten wanneer het op sommige punten aankomt. Maar we komen ook mensen tegen in de kerk die een andere visie op het leven hebben. De boer en de klimaatactivist kunnen naast elkaar in de kerk zitten en ook de PVV-er en de D66 stemmer.

In een tijd van polarisatie is dat van groot belang dat we nog steeds met elkaar door één deur kunnen wanneer we onze strijd voor even staken en elkaar treffen in de kerk. En ook dat we dan soms zeggen, ik weet het eigenlijk ook niet helemaal. Want dat kunnen we inmiddels ook toegeven in de kerk, dat we het allemaal niet weten. Ja, we geloven het wel, maar de stelligheid waarmee in het verleden wel eens dingen gezegd zijn, die zie je in de meeste kerken niet meer. Wordt het daardoor niet allemaal wat vaag? Vraagt u zich misschien af, maar ik denk dat het juist veel meer ruimte geeft aan de ander, aan de ander die een andere mening heeft.
  1. Ontmoeting met de Ander

Het tweede is de ontmoeting met de Ander, de Ander met een hoofdletter, de ontmoeting met God, met dat wat onze pet te boven gaat. Want dat moeten we soms ook erkennen, dat we soms geen antwoord kunnen vinden op de grote vragen die ons gesteld worden. We worden soms geconfronteerd met dingen die we niet begrijpen, maar we worden soms ook aangeraakt, soms worden we ook opgetild door een ervaring die we niet kunnen verklaren, dat noemen we in de kerk God. En ook dat is in deze tijd van groot belang, dat we ons soms aan laten raken, dat we soms eens uit de werkelijkheid van ons bestaan stappen en in aanraking komen met iets wat we niet kunnen verklaren. Of dat we in aanraking komen met de stilte en even los kunnen komen van de drukte van ons leven.

Met onze vragen, onze onzekerheden, onze twijfel komen we samen en we zeggen tegen elkaar en tegen God. We weten het eigenlijk niet, maar we zoeken graag samen verder naar wat het is dat ons optilt, ons inspireert en ons aanraakt.

Doe je mee in de veertigdagentijd?
Voor het gevoel is de kerst nog maar net geweest, maar we kunnen ons alweer langzaam richten op Pasen. Vanaf woensdag 14 februari begint de veertigdagentijd voor dit jaar. Wat kun je doen in die tijd? Wat ik zelf al een paar jaar doe is wat minder eten, de zoetigheid en de snacks en wijn laat ik veertig dagen staan. Waarom dan, omdat ik wil afvallen? Nee, helemaal niet, maar het is wel eens goed om stil te staan bij hoeveel ik eigenlijk heb om te eten en dat het soms wel eens wat minder kan. En dat is dan ook het mooie van de veertigdagentijd dat je er ook een positieve draai aan kunt geven. Het hoeft niet te gaan om iets minder of niet te doen. Je kunt ook kijken naar wat je meer kunt doen. Maar aandacht aan anderen geven bijvoorbeeld waardoor je minder aandacht geeft aan je smartphone om maar iets te noemen. En zo kan iedereen zelf wel iets bedenken waar ze iets in kunnen minderen en daardoor iets anders juist meer doen.

Een hulpmiddel in de veertigdagentijd kan ook de kalender zijn die iedereen weer krijgt dit jaar. Hierin staan ook vaak tips voor de veertig dagen. Iedereen een goede tijd toegewenst.

Michiel van Blanken

Kerkdienst Goënga