Bij de diensten Bij de diensten

Vrijheid
De maand mei staat in het teken van vrijheid. We vieren weer de vrijheid die we hebben gekregen en waarvoor we telkens opnieuw dankbaar mogen zijn. Vrijheid is tegenwoordig wel een wat beladen begrip, want zijn we nog wel vrij? De afgelopen jaren hebben wat dat betreft niet veel goed gedaan. We waren een tijd lang niet vrij om te gaan en staan waar we wilden. Er waren beperkingen, maatregelen, allemaal om te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zich zijn gaan afvragen in hoeverre we echt vrij zijn. Ook in het geloof kun je jezelf die vraag stellen. Wanneer ik geloof in God in hoeverre ben ik dan echt vrij. Zit ik juist door het geloof niet vast aan allemaal regels die ervoor moeten zorgen dat ik blijf geloven?

Vrijheid speelt op veel manieren een rol in ons leven, want wie kan zeggen dat hij of zij daadwerkelijk vrij is. We zijn allemaal gebonden aan anderen op de één of andere manier. En vrijheid wil ook niet zeggen dat je alles maar kunt doen wat je wilt. We zullen altijd rekening moeten houden met anderen. Dat is in het geloof zo, maar ook in het normale leven. Zelfs God is in die zin niet helemaal vrij. Hij heeft zich verbonden aan ons mensen en daardoor heeft hij een deel van zijn vrijheid verloren. Hij heeft gekozen voor ons en ons de vrijheid gegeven om ook voor hem te kiezen. En in die vrijheid die wij hebben kan God niet ingrijpen. Hij kan niet onze liefde voor Hem afdwingen.

Vrijheid is iets waar we dankbaar voor mogen zijn en dat zien we nu ook weer nu er een paar duizend kilometer verderop een oorlog woedt. De mensen die hier naartoe zijn gevlucht lijken misschien vrij, maar ze voelen zich zeker niet vrij. Ze zijn terecht gekomen in een vreemd land en ze moeten zich enigszins aanpassen aan de regels van dat land. Hun vrijheid is hen afgenomen door een oorlog. Misschien wel meer dan ooit worden we geconfronteerd met onze eigen vrijheid en onze eigen gebondenheid. Zolang we in een vrij land leven moeten we dit blijven vieren, want het lijkt zomaar ineens voorbij te kunnen zijn. En de gebondenheid aan elkaar en aan God, ook daar mogen we bij stil staan. Dat zal voor sommigen ook een reden zijn om feest te vieren terwijl het voor anderen misschien alleen negatieve gedachten met zich meebrengt. We kunnen ons ook zo gebonden voelen aan God of aan anderen dat het meer een vloek is dan een zegen. Dat iemand pas echt vrij kan zijn wanneer die gebondenheid opgegeven wordt.

Vrijheid, de meesten van ons kunnen zich niet voorstellen wat een leven zonder vrijheid betekent. We zijn allemaal vrij in zekere zin, maar we zijn ook allemaal verbonden. Betekent dat dat je niet vrij bent? Nee, zoals ook God binnen het verbond met ons niet helemaal vrij is, zo zijn wij ook niet helemaal vrij wanneer we verbonden zijn met anderen of met God. Dan zullen we ons moeten houden aan de regels die dat met zich meebrengt. Maar we zijn altijd vrij om te kiezen voor die verbondenheid of om er juist niet voor te kiezen. We hebben de keus, dat is de vrijheid die we hebben.​​​​​

datum en tijdstip 26-06-2022 om 11.00 uur
Wereldvluchtelingendag meer details