Lopen op het water Lopen op het water

Soms kan een lied je ineens pakken. Bij mij is dat vaak een lied waarvan de muziek me aanspreekt en waarbij ook de tekst een boodschap heeft. Zo kwam ik de afgelopen tijd regelmatig het lied Oceans tegen van Hillsong United. Hillsong is een megakerk die haar wortels in Australië heeft en ook kerken in Amerika en Europa heeft. Het lied spreekt me aan omdat het vanaf de eerste regel spreekt van een bepaalde onzekerheid die ons allemaal wel eens te pakken heeft.

“You call me out upon the waters
The great unknown where feet may fail”

‘U roept me op het water, het grote ondiepe, waar voeten het soms niet houden.’

Het is een verwijzing naar het verhaal van Jezus die Petrus roept om het water op te komen, wanneer de leerlingen in de boot zitten en een geest menen te zien op het water. Eerst zijn de leerlingen in paniek omdat ze een geest zien, maar wanneer ze zien dat het Jezus is vraagt Petrus of hij naar hem toe kan komen. Hij stapt eerst vol vertrouwen op Jezus af, maar na een tijdje wanneer hij merkt hoe hard de wind is steekt de vertwijfeling op en brokkelt zijn vertrouwen in Jezus af.

Een mooi verhaal over vertrouwen, over angst, over onzekerheden die we tegenkomen in het leven. We begeven ons allemaal wel eens in het ruige water waar veel dreigingen op ons af komen. De dreiging van het water dat op zich al onvoorspelbaar is, de dreiging van de wind waardoor datzelfde water nog gevaarlijker kan worden. Waar we eerst misschien onszelf in veiligheid waanden, kan soms ineens de storm opsteken waardoor alles onder onze voeten weggevaagd dreigt te worden. Vandaar ook het gebed wat we in dit lied regelmatig horen:

“Spirit lead me where my trust is without borders
Let me walk upon the waters
Wherever You would call me
Take me deeper than my feet could ever wander
And my faith will be made stronger
In the presence of my Saviour”

‘Geest, leid me waar mijn vertrouwen zonder grenzen is. Laat me op het water lopen, waar u me maar roept. Breng me dieper dan mijn voeten ooit zouden kunnen. En mijn geloof zal sterker worden in de nabijheid van mijn redder’

Ons vertrouwen in ons zelf is soms ook zonder grenzen, we denken wel eens dat we de wereld aan kunnen, maar juist dan is het goed te beseffen dat we God nodig hebben om ons leiding te geven. Petrus stapte ook vol vertrouwen het water op, vertrouwde hij op zichzelf of vertrouwde hij op Jezus? Wanneer we op Jezus vertrouwen zullen we verder raken dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden zo wil dit lied ons leren. Waar vertrouwen wij op wanneer we in de storm verkeren? Vertrouwen we op onszelf? Komen we er zelf wel uit of hebben we God nodig om ons te redden en om ons hoofd boven water te houden?

datum en tijdstip 23-06-2024 om 09.30 uur

Kerkdienst St. Vituskerk Tersoal