PKN
PKN De Lege Geaën
 
It’s the most wonderful time of the year It’s the most wonderful time of the year
Wanneer je in deze tijd de radio aan hebt staan dan hoor je dit vast wel eens voorbij komen. Er zijn radiozenders die vanaf deze week alleen maar kerstmuziek draaien en dat betekent dat er dus ook veel mensen zijn die deze muziek luisteren. Het is altijd een bijzondere tijd, de tijd dat we naar kerst toeleven. De mensen die ik spreek geven dat ook aan. Mooie herinneringen komen er dan soms naar boven van kerstoptredens met Lytse Krêft of met andere koren, mooie projecten met advent en kerst, lange tafels vol eten en gezelligheid.

De herinneringen die we hebben bij kerst zijn voor iedereen anders. Voor de één was en is het nog steeds inderdaad de mooiste tijd van het jaar. Maar ik kan me ook voorstellen dat het voor een ander minder mooi is. Mensen die die gezelligheid eerder als drukte ervaren en mensen die helemaal niet zoveel gezelligheid (meer) hebben. Mensen die veel alleen zijn.
Dan is het wel eens lastig deze tijd waarin er toch van je verwacht wordt dat je gezellig meedoet met alles. Ook daar mogen we wel even bij stil staan.
We leven met elkaar toe naar het feest van het licht in deze donkere dagen voor kerst. Dat licht schijnt voor iedereen, maar niet iedereen kan of wil het zien. Daar hebben we met elkaar als kerk zijnde ook een taak in. Ons licht te laten schijnen op die plaatsen waar het nog donker blijft.

In de kerstperiode is er in oorlogen vaak een staakt het vuren afgesproken. Zo zijn er verhalen bekend van soldaten die in de eerste wereldoorlog met de tegenstanders een potje gingen voetballen tijdens kerst. Er is dan even ruimte voor medemenselijkheid in een onmenselijke setting. Vrede op aarde kan er dan weer gezongen worden. Het zou mooi zijn wanneer we deze maand daarvoor gebruiken. Niet alleen de dagen van kerst, maar de hele maand. Onszelf voorbereiden op de komst van Jezus door de weg te gaan die Hij ook ging. De dingen te doen die Hij ook deed. Omzien naar je naaste, niet alleen dichtbij maar ook verder weg. Je niet laten leiden door vooroordelen, maar juist die persoon opzoeken die met de nek wordt aangekeken. Niet kijken naar wat ons zo verschillend maakt, maar kijken naar wat ons samen bindt. Niet altijd maar fel reageren op een ander, maar de ander de ruimte geven om zijn of haar verhaal te kunnen doen. Zo kunnen we meehelpen het licht een beetje meer te laten schijnen.

Michiel van Blanken
 
Nieuwsbrieven Nieuwsbrieven
Dringend beroep van de Generale Synode van onze PKN en Classis om een plek te geven aan vluchtelingen die een status hebben om in Nederland te blijven, maar geen plek hebben om te leven en te wonen. In bijgaande brief kun je  hierover meer lezen en over de stappen die gezet kunnen worden met ondersteuning van het landelijk bureau. 

Classis Fryslân
Oproep Kleinschalige opvang statushouders [27-08-2022]
 
lees meer »
 
Koffieochtend Koffieochtend
De koffie-ochtend van februari wordt gehouden in ‘Us Gebou’ in Gau op vrijdag 17 februari.  Om 10 uur staat de koffie klaar, en zoals altijd is iedereen welkom!
 
 
Inspiratiemiddag KMVH-Friesland Inspiratiemiddag KMVH-Friesland
De werkgroep KMVH-Friesland (Kerken en Mensen met een Verstandelijke Handicap) heeft grote waardering voor alle vrijwilligers die de kerken en de mensen met een verstandelijke beperking dichter bij elkaar weten te brengen. De één leidt een catechesegroep, een ander zet zich in voor een gespreksgroep en zo zijn er nog veel meer manieren om het contact met deze bijzondere mensen handen en voeten te geven.

Daarom nodigt de KMVH-Friesland al die vrijwilligers uit voor een bijzondere inspiratiemiddag met als thema: De kracht van laagdrempeligheid. Deze middag is op zaterdag 11 februari 2023 in de Kurioskerk te Leeuwarden (Julianalaan 38). Het begint om 13.30 uur en wordt rond 16.30 uur afgesloten met een door de KMVH aangeboden muzikale verrassing.
Zie onze website voor meer informatie en voor een meer uitgebreide uitnodiging: www.kmvhfriesland.nl

Namens de werkgroep,
ds. Piet Hulshof, secretaris
secretaris@kmvhfriesland.nl
Tel. 06-4093822
 
PIO (Programma voor Inspiratie en Ontmoeting) 2022-2023 PIO (Programma voor Inspiratie en Ontmoeting) 2022-2023
De PIO (Programma Inspiratie en Ontmoeting) werkgroep en ZWO (Zending Wereld Organisatie) werkgroep hebben gezamenlijk weer een programma gemaakt. De volgende activiteiten gaan door bij voldoende belangstelling. 
lees meer »
 
Startzondag 18 september jl. Startzondag 18 september jl.
De warmte die de kerk soms kan geven hebben we ook ervaren op de startzondag in Sibrandabuorren. Buiten was het regenachtig en fris, maar binnen hadden we een mooi samenzijn. We zijn met elkaar in gesprek gegaan over het thema “aan tafel”, wat ook het jaarthema is van de Protestantse kerken in Nederland.

We begonnen met elkaar aan tafel met een kop koffie en tijdens de dienst bleven we ook aan tafel zitten. We spraken met elkaar over waar je het over hebt wanneer je met elkaar aan tafel gaat? Wat kun je allemaal doen aan een tafel? Wie nodig je uit aan tafel?
Na een mooie viering waarbij ook ons nieuwe koor zichzelf voor een eerste keer liet horen (en dat smaakte naar meer) konden we kiezen: of we binnen spelletjes wilden doen; of we gewoon gezellig samen wilden zijn; of we het misschien aandurfden om toch nog even te voetballen buiten? Daarna hebben we met elkaar gegeten aan één lange tafel en zijn er ook nog wat kinderen naar buiten geweest voor een speurtocht. Al met al was het een geslaagde dag en een prachtige start om met elkaar na te denken over het thema “aan tafel”.


Kijk in het fotoalbum voor meer foto's.
 
 
Nieuw diaconaal project Nieuw diaconaal project
Op zondag 3 april 2022 is in Sibrandabuorren het nieuwe diaconale project gepresenteerd: het werk van Bauke en Evie Deelstra, die in Albanië werken.
lees meer »
 
Scheurkalender 2023 in grote letter Scheurkalender 2023 in grote letter
GrootLetter uitgave
In de ouderenzorg vervullen de Geestelijk Verzorgers een belangrijke rol. Ze voorzien ons van waardevolle tips. Zo wezen ze ons op het belang van een grote letter in onze uitgaven. Ons bemoedigingsboekje ‘Kostbare tijd’ is nu dan ook uitgevoerd in een zogenoemde GrootLetter uitgave. Daarnaast hebben we ook een Bijbel in GrootLetter uitgave beschikbaar.
lees meer »
 
Afscheid en draaginsigne organist Willem Twijnstra Afscheid en draaginsigne organist Willem Twijnstra
Zondag 27 maart 2022 hebben we na de kerkdienst in Gau afscheid genomen van onze vaste organist Willem Twijnstra.

Het bernewurk heeft een kunstwerk voor Willem Twijnstra gemaakt: een notenbalk met veelkleurige muzieknoten.

Op 14 april gevolgd door de uitreiking van het draaginsigne in zilver en bijbehorende oorkonde

lees meer »
 
Privacy en correcties Privacy en correcties
lees meer »
 
 

Kerkdienst Gau
datum en tijdstip 05-02-2023 om 09.30 uur
meer details

Kerkdienst Offenwier
datum en tijdstip 12-02-2023 om 09.30 uur
Koffie na
  meer details

Kerkdienst St. Vituskerk Tersoal
datum en tijdstip 19-02-2023 om 09.30 uur
meer details

 
CONTACT
Predikant:
Ds. Michiel van Blanken
Korte Spruit 4
8608 ZK Sneek
tel. 06 283 925 32
email: domineemichiel@gmail.com

Aanmelden BIJEEN (nieuwsbrief)

Webmasters
 
Kerk Tersoal

foto Auke Landman
 
Kerk Offingawier

foto Auke Landman
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.